bezoek tip, In de periode mei, voordat deze landen worden overspoeld door massale toestroom van toeristen, en men in alle rust kan genieten van natuur en veel historische schoonheid opsnuiven

Plitvicameren 

Slovenië en Kroatië en Bosnië zijn de ultieme combinatie en een must-do als je van roadtrips  houdt! Slovenië wordt ook wel de verborgen schat van Europa genoemd. Dit prachtige land bevat een aaneenschakeling van waanzinnige natuur, een kleine maar gezellige hoofdstad en een verrukkelijk wijngebied. Kroatië daarentegen is een prachtig en veelzijdig land door zijn pittoreske havensteden, honderden eilanden en een diversiteit aan landschappen. Laat je verrassen en beleef Slovenië, Kroatië en Bosnië verenigd. Tijdens deze trip leer deze prachtige vakantielanden met een heel verschillend karakter kennen. In Slovenië vind je een overweldigend mooie natuur, imposante bergen en charmante dorpjes 

Kroatië daarnaast zien we wereldberoemd erfgoed, zoals de brug van Mostar en het historische centrum van Dubrovnik.  Deze prachtige reis door drie Balkanlanden leidt langs beroemde steden, fraaie monumenten en imposante natuurgebieden. Een reis met grote verschillen: van lieflijk groen in Slovenië en het ruige Bosnië-Herzegovina tot de pure natuur en mooie kustlijn van Kroatië. Kroatië staat met name bekend om de warme zomers en de paradijselijk blauwe Adriatische Zee met schitterende baaien en mooie kustplaatsen. zien we wereldberoemd erfgoed, zoals de brug van Mostar en het historische centrum van Dubrovnik.

In steden als Mostar, Pocitelj, Sarajevo en Jajce in Bosnië en Herzegovina proeven we de invloed van de Turkse oriëntaalse cultuur.

Advies, routeperiode in het voorjaar of najaar, deze omgeving is in het hoogseizoen overladen met toeristen.

 

Informeer naar de volledige route-beschrijving met o.a. Campings,kaarten, coördinaten, route bijzonderheden en bezienswaardigheden.

Het mooie van Ljubljana is dat kunst niet alleen in musea te vinden is. Overal waar je kijkt, wachten prachtige scènes. Dit geldt vooral als je naar de oude binnenstad gaat . In dit pittoreske gebied de thuisbasis van enkele van de mooiste architectuur van de stad en is het een van de topattracties in Ljubljana. In de oude binnenstad zijn de oude straten bezaaid met leuke cafés, winkels en uitnodigende restaurants. Een van de bezienswaardigheden van de oude binnenstad van Ljubljana is het 15e-eeuwse stadhuis . Dit prachtige voorbeeld van gotische architectuur, compleet met zijn sierlijke gevel, vormt een prachtig decor. Het Tivoli Park beschikt over een botanische tuin, een vijver en musea. Bezoekers kunnen ook een wandeling maken langs de met bomen omzoomde paden en genieten van het adembenemende uitzicht over deze autovrije en relaxte stad .

Statige, metershoge gebouwen, koffiehuizen, Triëst is namelijk de stad van ILLY, terrasjes aan het Canal Grande en een klassiek wit kasteel aan zee; Triëst is een unieke stad die ietwat on-Italiaans aandoet. Vlak bij de grens van Slovenie en aan de Golf van Triëst ligt deze prachtige stad. De stad is in verschillende districten op te delen, waaronder Città vecchia en Borgo Teresiano. Dit zijn de gebieden waar de meeste bezienswaardigheden zijn, . Er zijn veel koffiezaakjes te vinden in het centrum en het sjieke Caffè degli Specchi (van de spiegels) is dan ook een plek om echt van je koffie te genieten. Binnen staan de vitrines vol met pralines, croissants en kleine zoetigheden en buiten geniet je van het indrukwekkende uitzicht over Pizza Unità d’Italia. Het Romeinse theater van Triëst is een antiek theater in de Italiaanse stad Triëst, dat rond 150 n.o.j. werd gebouwd. Een bezoek in de avond is aan te raden, met verlichting heeft de stad wat meer Elan

De Venetiaanse invloeden zijn zichtbaar op straat. Je ziet er dezelfde dromerige pasteltinten als in Italië, en ook de bouwstijlen zijn vergelijkbaar. Het maakt Piran een zeer aantrekkelijk stadje om naar te kijken.Een van de leuke dingen aan wandelen door dit stadje is dat het autovrij is. Dat maakt het straatbeeld mooier om naar te kijken en het is natuurlijk veiliger. Net buiten Piran kun je op verschillende plaatsen parkeren en het (gratis) pendelbusje naar de stad nemen. Voor het parkeren moet je wel betalen.

De geschiedenis van Poreč gaat terug tot in de Romeinse tijd. De oude stad heeft dan ook nog steeds een typische Romeinse straat indeling. De twee belangrijkste straten kruisen elkaar, de Decumanus Maximus (die zich uitstrekt van oost naar west) en Cardo Maximus (die zich uitstrekt van noord naar zuid). Daarnaast vind je in de stad nog meer oude Romeinse ruïnes.De Euphrasiusbasiliek, gebouwd in de zesde eeuw onder het Byzantijnse rijk en bisschop Eupharsius, is de belangrijkste historische bezienswaardigheid in Poreč. In 1997 is deze basiliek toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Niet voor niets, want de Euphrasiusbasiliek is een van Europa’s mooiste intact gebleven voorbeelden van Byzantijnse kunst.

Motovun is een prachtige middeleeuwse ommuurde stad. Een wandeling door Motovun is erg overzichtelijk, want het dorpje is vrij klein met slechts 500 inwoners. Loop door de prachtige stadspoorten, proef lokale producten en loop bij een souvenirwinkeltje binnen. Uiteraard heeft Motovun ook genoeg leuke bars en restaurants. Uiteindelijk is er niets leukers dan ‘gewoon’ een drankje drinken op het terras met een fantastisch uitzicht. Urenlang genieten..

De stad Rovinj is een van de mooiste steden van Istrië en misschien ook wel van heel Kroatië. Het oude centrum van het stadje was ooit een eiland maar is inmiddels verbonden met het vaste land. Door de beschermde ligging is de stad eeuwenlang aan plunderingen en verwoestingen ontsnapt, het is dus alsof je terug in de tijd gaat als je door Rovinj wandelt. De belangrijkste bezienswaardigheid in de Rovinj is de St. Eufemija kerk, de 60 m hoge toren van de kerk zie je op elke foto boven de stad uitsteken. Maar eigenlijk is het autovrije centrum van Rovinj een grote bezienswaardigheid. In elk steegje kom je wel weer kleurrijke huizen, leuke winkeltjes of gezellige restaurantjes tegen. Ook bijzonder is het straatplaveisel wat door de eeuwen heen is gepolijst als een briljant.  In contrast met het historische gedeelte van de stad is de zuidelijke boulevard een fraaie indrukwekkende boulevard met oog voor detail qua aanleg en tuinarchtectuur.

De arena van Pula is het op vijf na grootste amfitheater ter wereld. Het ovale gebouw werd vlak na het begin van de jaartelling gebouwd en wist plaats te bieden aan wel 23.000 bezoekers. Het meest indrukwekkende amfitheater van Kroatië ademt Italiaanse invloeden en ligt vanwege zijn omvang buiten de stadsmuren. Het bouwwerk werd onder heerschappij van keizer Vespasianus vervaardigd.

Pula is een geliefde Istrische kuststad met een meer dan interessant historisch karakter. Pula heeft bezienswaardigheden waar zelfs grote, Europese hoofdsteden jaloers op kunnen zijn. Een van de grootste en best bewaarde amfitheaters ter wereld vind je hier. Duik als cultuurliefhebber in de voetsporen van de Romeinen, maar proef ook de vroegere aanwezigheid van andere heersers in de stad. Behalve de vele bezienswaardigheden in Pula en omgeving dragen natuurlijk ook de stranden en de gastronomie bij aan de populariteit van Istrië’s grootste stad. Een originele bestemming met een ongekende aantrekkingskracht!

Deze charmante kustplaats is vooral beroemd om het imposante Nehaj Fort, dat majestueus boven de oude stad uittorent, en om de vele prachtige stranden en natuurlijke baaien waar u onvergetelijke zomerdagen aan zee kunt doorbrengen

Zadar de drieduizend jaar oude stad aan de Kroatische kust is een plek die je niet mag overslaan tijdens je vakantie in Kroatië! De lange en bewogen geschiedenis is nog goed terug te zien in het oude centrum van Zadar. Hier vind je verschillende monumentale bouwwerken als kerken en kathedralen, je krijgt een beetje het gevoel als of je in een openluchtmuseum wandelt met al deze mooie gebouwen. Tussen het bezoeken van deze prachtige bouwwerken zijn er genoeg terrasjes om even lekker neer te strijken en de stad op je in te laten werken.

In het historisch centrum van Split – dat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat Split is de droomstad van elke historicus. De rijke geschiedenis wordt door de hele stad getoond, met talrijke archeologische vindplaatsen en gebouwen die onder bescherming van het UNESCO-erfgoed staan. De belangrijkste attractie van Split is zonder twijfel het Paleis van Diocletianus. Het paleis van Diocletianus vormt het hart van het historische centrum van Split. Elk jaar stromen duizenden toeristen door de vele zalen van het paleis en leren ze over de rijke geschiedenis van de stad. Split heeft veel architecturale stijlen, afhankelijk van de verschillende culturele heerschappijen waaronder Split historisch gezien heeft gestaan. Split is ook een cultureel centrum en de thuisbasis van vele musea die de  Het is ook een universitair centrum. Split herbergt de beste Kroatische universiteit met 11 faculteiten, een kunstacademie, 5 universitaire afdelingen en 5 onderzoeksinstituten.

De oude binnenstad van Dubrovnik wordt volledig omgeven door stadsmuren welke grotendeels in de 14e en 15e eeuw zijn gebouwd. In totaal zijn de stadsmuren 1940 meter lang en op sommige plaatsen zelfs 25 meter hoog en aan de zeezijde kunnen de muren tot maar liefst 5 meter dik zijn. Dit was nodig om de stad te beschermen tegen met name aanvallen vanaf zee door de Republiek Venetië. Dé activiteit om te doen in Dubrovnik is dan ook een wandeling van een volle lengte van deze verdedigingsmuren. Tijdens de wandeling krijgt u prachtige uitzichten op de gebouwen in binnenstad en de Adriatische Zee. Tijdens de route komt u 17 torens tegen, 5 bastions en bij de haven het grote St. John’s Fortress. Tip: Een enkel toegangsticket tot de stadsmuren kost 35 euro, maar voor dezelfde prijs kunt u veel beter de Dubrovnik Pass kopen waarmee u ook toegang krijgt tot vele andere Dubrovnik bezienswaardigheden.

Bij de bron van de rivier de Buna, in het plaatsje Blagaj niet ver van Mostar, die uit de rotswand komt, staat naast de steile en 250 meter hoge rotswand een oud, 16e eeuws, Turks klooster (tekija) van de Derwishen orde. Dit klooster, nu een museum, kun je tegen een paar cent bezoeken. De Buna echter komt uit de berg waar Franse duikexperts een mysterieuze bron van 90 meter diep hebben ontdekt. Uniek is de kleur van het water, blauwgroen, vanwege de grote hoeveelheid kobalt in de berggesteenten en op de bodem!

De belangrijkste reden om Mostar te bezoeken, is om de oude brug (Stari Most) met eigen ogen te zien. Eerlijkheid gebied te zeggen dat je naar een replica kijkt, omdat het origineel tijdens de Bosnische Burgeroorlog is kapotgeschoten. De originele brug werd gebouwd in de zestiende eeuw. Een knap staaltje techniek, want zo’n hoge en ronde brug was voor die tijd ongewoon. Ruim vierhonderd jaar wandelden er reizigers, handelaren en inwoners overheen.

Maar toen braken de jaren negentig van de twintigste eeuw aan. De verschillende etnische groepen in de regio vlogen elkaar in de haren en ruim tweeduizend mensen in Mostar overleefden de strijd niet. Ook de brug kreeg het zwaar te verduren en stortte op 9 november 1993 in. De stad en haar inwoners raakten verscheurd. Elke etnische groep woonde in een ander deel van de stad.

Moeder Natuur laat zichzelf van haar beste kant zien in Plitvice. Dat vond UNESCO ook, want de watervallen van Plitvice staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Nationaal Park Plitvice is het oudste nationaal park van Kroatië. Maar liefst zestien meren zijn met elkaar verbonden door ontelbaar veel watervalletjes. Van grote watervallen tot kleine stroompjes. Terwijl je wandelt over de houten vlonders word je omringd door smaragdgroene watervallen, turquoise meertjes en felgroene begroeiing. 

De hoofdstad van Kroatië is gelegen op de hellingen van de berg Medvednica en langs de oevers van de rivier de Sava.  Met haar 700.000 inwoners is het de grootste stad van Kroatië.  Een goede verbinding tussen Centraal Europa en de Adriatische Zee, want Zagreb ligt in het hart van de driehoek Wenen-Boedapest-Venetië. Mede daardoor is de stad altijd een invloedrijke factor geweest in het culturele leven van centraal Europa.Als hoofdstad is Zagreb pas na de val van het communisme echt tot bloei gekomen, zij het met enige vertraging vanwege de binnenlandse oorlog in de jaren 90.

Met allerlei opknapwerkzaamheden de afgelopen jaren heeft het privé-initiatief veel meer ruimte gekregen. Het resultaat hiervan is dat men in Zagreb nu een ietwat statige, monumentale en hoofdzakelijk 19de eeuws aandoende hoofdstad treft.

In het centrum van Zagreb staan tal van monumentale bouwwerken en musea. Maar er zijn ook legio terrassen, cafés, restaurants en galeries waar zich het jeugdige en moderne leven afspeelt. Wil je Zagreb echt leren kennen én waarderen ? Neem je tijd, een lang weekend is zeker de moeite waard.


De Strada della Forra, vertaald naar "weg van de kloof", is een legendarische bergweg die door de indrukwekkende Tremosine-kloof slingert. Met zijn smalle en bochtige traject biedt deze route een unieke rijervaring en ongeëvenaarde uitzichten op de majestueuze rotswanden en de kabbelende rivier die diep onder je stroomt. Winston Churchill zou de weg het achtste wereldwonder hebben genoemd. 

Wij hebben Limone sul Garda bezocht voor de strada della forra, buiten het seizoen is het dorpje Limone sul Garda ook aan te bevelen 


Bonusstop  welke we op de retourroute hebben kunnen bezoeken , Valle Verzasca, in het Nederlands de Verzasca vallei genoemd, ligt in het kanton Ticino in het zuiden van Zwitserland en staat bekend om haar heldere water, indrukwekkende watervallen en de bekende Ponte dei Salti. Deze stenen brug loopt in twee bogen over de Verzasca-rivier. De brug is zo’n 400 jaar oud en ligt in het plaatsje Lavertezzo. De brug Ponte dei Salti doemt op als je Lavertezzo uit rijdt.