South East England (Zuidwest Engeland) is een regio die vol zit met verborgen juweeltjes en unieke bezienswaardigheden. Hier vind je historische steden zoals Portsmouth, Brighton en Oxford, de tuinen in Kent, en het prachtige eiland Wight.
South West England (Zuidwest-Engeland) is qua oppervlakte de grootste regio van Engeland. Het is één van de bekendste vakantiebestemmingen om het zachte klimaat wat hier heerst. De lange kustlijn is daarbij een fijn extraatje. Daarnaast kent het een rijke geschiedenis. Zo vind je veel terug van de romeinen in Bath, maar wil je verder terug? Ga dan naar de Jurassic Coast. Waar je overigens prachtig kan wandelen (South West Coast Path).
De steden Bath en Bristol liggen in dit gebied, die makkelijk zijn te combineren met elkaar omdat ze zo dicht bij elkaar liggen. De meest bekende trekpleisters van South West England zijn echter Stonehenge en de Cotswolds. Ook de Scilly-eilanden behoren tot dit gebied. Zuidwest-Engeland bestaat uit zeven graafschappen (county’s): Bristol, Cornwall, Devon, Dorset, Gloucestershire, Somerset en Wiltshire. Die allemaal iets moois te bieden hebben, want het is niet voor niets zo’n populaire vakantiebestemming. Zo vind je hier vier UNESCO Werelderfgoedplekken, waaronder de al eerder genoemde Stonehenge, Jurassic Coast en Bath. Ook de Cornwall and West Devon Mining Landscape staan op de lijst. Weer zo’n stukje belangrijke geschiedenis van het land.
South West England. Niet op de werelderfgoedlijst, maar wel in iedereens geheugen: King Arthur. Hier vind je zijn Tintagel Castle. South West England is ook de geboortegrond van de Cheddar cheese, Cornish pasties en Devon Cream teas. Omkomen van de honger zul je hier dus zeker niet.

Routebeschrijving met campings e.d. beschikbaar

 

Verken de historische straten van Lacock, een typisch Engels dorp met vakwerkhuisjes en lokale winkels. Met zijn centrale raster van vier straten ziet Lacock er vandaag net zo uit als 200 jaar geleden. Regelmatig is Lacock het decor voor een filmset, zand op de straat en het dorp is terug in de 19e eeuw


Veel gebouwen in Bath zijn opgetrokken uit een wittige lokale steensoort, de zogeheten Bath stone. De elegante 18e-eeuwse bouwstijl domineert. Met name in het centrum, waar ook het oude Romeinse badhuis staat. De stad is een heerlijke plek om te struinen, te shoppen en natuurlijk te genieten van het warme water. Of van de bijzondere Romeinse ruïnes. De binnenstad staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Dit zijn de bezienswaardigheden van de stad Bath in het Engelse graafschap Somers

Het restaureerde stationsgebouw en omgeving, fraaie restaurantjes en shopjes in de gewelven van de spoortunnel.


De imposante Cathedrale van Wells, gebouwd tussen 1175 en 1490


Dingen om te doen in Glastonbury - Deze magische en eigenzinnige stad Glastonbury in Somerset zit vol met geschiedenis, mythen en legendes en heeft een echte fascinatie en trekt elk jaar honderdduizenden bezoekers. Gelegen in het hart van de Somerset-niveaus op het platteland van Zuidwest-Engeland, zoek naar het mystieke baken Glastonbury Tor dat de skyline domineert en waar je kilometers ver kunt kijken. Dit iconische en suggestieve monument is doordrenkt van geschiedenis en legendes. !...en nog steedseen hippystad

Hoewel het tegenwoordig een ruïne is, is Glastonbury Abbey, in Somerset, Engeland, nog steeds een sterk suggestieve plek, gehuld in geschiedenis, religie en mythologie. Eén verhaal beweert dat Jozef van Arimathea, de legendarische bewaarder van de Heilige Graal, Aan het begin van dejaartelling werd de eerste christelijke kerk in Groot-Brittannië in Glastonbury stichtte. Een ander beweert dat monniken van de abdij in 1191 een uitgeholde boomstam hebben opgegraven met daarin twee lichamen en een ingeschreven kruis met de tekst: "Hier ligt begraven koning Arthur en zijn vrouw Guinevere."


Clovelly is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters langs de kust van Noord-Devon. Het dorp is bekend geworden door de bijzondere ligging met uitzicht over het Kanaal van Bristol en de zeer steile autovrije hoofdstraat geplaveid met gladgelopen kinderkopjes. Vanwege de ontoegankelijkheid van de steile hoofdstraat voor motorvoertuigen wordt voor het afleveren van goederen gebruikgemaakt van sleden. De meeste huizen staan op de monumentenlijst.Het dorp is particulier bezit en sinds het midden van de 13e eeuw aan slechts drie families verbonden geweest. Helaas kunnen bezoekers uitsluitend tegen betaling toegang tot het dorp krijgen


Postkantoor Tintagel  jr 100.    Een tocht via het zeer fraaie coastpath naar Boscastle, bijzonder door de fraaie natuur envergezichten, vanuit Boscastle met de bus terug naar Tintangle


Het gemoedelijke vissersdorpje St Ives ligt prachtig aan de kust van Cornwall. In de zomer is het hier heerlijk genieten van zon, zee en strand. De haven is het bruisende middelpunt, maar ook veel kunstenaars hebben in deze plaats een galerie. Wandel door de smalle straatjes met oude vissershuisjes


Honderd jaar geleden was Mousehole een bedrijvige haven, vol met lokale vissersboten die sardines aanmeerden. Elk jaar, begin november, worden houten balken over de smalle haveningang gelegd om het dorp te beschermen tegen de ergste winterstormen. Toch zijn er bij vloed en harde zuidenwind nog steeds golven te zien die over de havenmuur breken. Mousehole heeft tegenwoordig veel van zijn ouderwetse charme behouden met zijn drukke smalle straatjes vol met kleine winkeltjes, galerijen en cafés. Lokale huisjes gebouwd van fijnkorrelig Lamorna-graniet, liggen dicht bij elkaar rond de binnenrand van de haven. Het gebied wordt beschermd tegen de kracht van de zee door twee stevige golfbrekers. Dylan Thomas beschreef het dorp als het mooiste van Engeland, maar er zijn veel mensen uit Cornwall die zouden betwisten dat dit deel van de wereld als Engeland kan worden aangemerkt!


Mevagissey is een traditioneel vissersdorpje in Cornwall aan de zuidkust van Cornwall, ongeveer 8 km ten zuiden van St Austell. Mevagissey is een actief vissersdorp met een binnen- en buitenhaven, compleet met een vloot van kleine vissersboten. In de 17e eeuw leefden de vissers van sardines en smokkel. Veel van de gebouwen rond de haven waren verbonden met de zee, variërend van botenbouwers, kuipers, vishandelaren en pakhuizen. De binnenhaven dateert uit 1774 en de buitenhaven uit 1888. De buitenste havenmuren werden echter weggespoeld in de stormen van de grote sneeuwstorm in maart 1891. Ze werden herbouwd en voltooid in 1897.


De prachtige stad Dartmouth, gelegen aan de monding van de rivier de Dart, is een van de meest populaire en betoverende steden van Zuid-Devon. Met zijn charmante historische straatjes, schilderachtige locatie aan de rivier en omringd door het platteland van Zuid-Devon, Dartmouth Castle en het prestigieuze Britannia Royal Naval College.  Vanuit Dartmouth is met de Dartmouth Steam Railway naar Totnes.


Lulworth Cove is geen plaats maar één van de mooiste locaties aan de Engelse zuidkust. Het is een kleine baai aan de oude JurassicCoast in het graafschap Dorset. Deze kust behoort tot het natuurlijke werelderfgoed. Bij de baai vindt u een bezoekerscentrum (tevens Heritage Centre) en een paar eetgelegenheden. Het is een befaamd wandelgebied en biedt prachtige uitzichten. Op 1,5 kilometer wandelen ligt tevens die andere befaamde natuurlijke locatie genaamd Durdle Door. Dit is een natuurlijke brug, overblijfsel van een geërodeerde klif. Het heeft ook een klein strandje.


Corfe Castle is een fort dat boven het gelijknamige dorp op het schiereiland Isle of Purbeck in het Engelse graafschap Dorset staat. Het kasteel, gebouwd door Willem de Veroveraar, dateert uit de 11e eeuw en vormt een opening in de Purbeck Hills op de route tussen Wareham en Swanage. De bijzonder fraaie Swanage railway doorkruist Corfe met de smalspoorbanen, ooit gebruikelijk in dit gebied, die de balklei naar zijsporen vervoerden die verbonden waren met de Swanage-tak. Neem vanaf hier de Swanage Railway-trein naar Swanage.


Stonehenge, gevonden op de vlakte van Salisbury in Engeland in Wiltshire, is een enorme door de mens gemaakte cirkel van staande stenen. Gebouwd door onze voorouders gedurende vele honderden jaren, is het een van 's werelds beroemdste prehistorische monumenten..Er wordt al eeuwen gespeculeerd over de functie van Stonehenge. Zo is het onder andere bestempeld als een astronomisch observatorium, een plaats voor heling en een tempel voor rituele offers.Stonehenge werd gebouwd om op één lijn te staan ​​met de zon op de zonnewendes .  Over de gehele wereld soortgelijke prehistrische bouwerken met  eenzelfde structuur / opzet. Op de zomerzonnewende komt de zon op achter de Heel Stone in het noordoostelijke deel van de horizon en de eerste stralen schijnen in het hart van Stonehenge. Op de winterzonnewende gaat de zon onder in het zuidwesten van de steencirkel.


Beklim de machtige wallen voor uitzicht over de vlakten van Wiltshire en stel je de eens zo bloeiende stad Old Sarum voor. Sta in de voetafdruk van de oorspronkelijke kathedraal van Salisbury, verover het koninklijke kasteel dat hoog op de motte stond en ontdek het ontzagwekkende heuvelfort uit de ijzertijd waar het allemaal begon. Ontdek meer dan 2000 jaar geschiedenis en ontdek hoe de Romeinen, Noormannen en Saksen allemaal hun stempel hebben gedrukt op dit indrukwekkende landschap.

Impressie van de vermoedelijke bebouwing a.h.v. funderinge


Er zijn verschillende wandelingen mogelijk om de kliffen te bekijken. Parkeer je auto in Seaford aan het strand, voor een prachtig uitzicht over de kliffen. Heen en terug is dit een wandeling van zo’n twee mijl, reken op een uur wandelen in totaal. Om een goede indruk te krijgen van hoe overweldigend mooi de Seven Sisters zijn, is een afdaling richting het strand aan te raden. Je kunt vanuit Birling Gap richting het westen lopen, naar een kiezelstrand vanwaar je een goed uitzicht hebt over de kliffen. Bovenop de klippen lopen kan natuurlijk ook! Seaford Cottages (bovenste foto) hebben  een rol gespeeld  in een van de Britse afleveringen van Luther


Het kasteel Dover Castle, aan de zuidoostkust van Engeland in Dover, is een middeleeuws kasteel dat als bijnaam ‘de sleutel tot Engeland’ heeft. Het kasteel, dat boven de beroemde witte krijtrotsen van Dover uitsteekt, staat bekend als het grootste kasteel van Engeland. Het staat langs het smalste stuk van het Kanaal en kent een bijzondere geschiedenis. Het eerste bouwwerk, de vuurtoren achter de kerk, is in de eerste eeuw na het begin van de jaartelling gebouwd. 

Veel historische bezienswaardigheden zijn in beheer van English Heritage, indien u meerdere bezienswaardigheden wil bezoeken bent u voordeliger uit met een lidmaatschap van een beperkte periode. Informeer bij de eerste English Heritage locatie die u bezoekt