De landen rond de Oostzee of Baltische zee, daar is veel water wat moet worden overgestoken met totaal 10 ferries, oversteken van een half uur tot 12 uur,  ferries van 30 m tot enorme ferries van 230 m.

De 7 landen in deze trip zorgen voor een diversiteit aan natuur, bevolking en beleving, dynamische steden en de oorverdovende stilte en rust op Åland tussen Zweden en Finland.

Totaal te rijden kilometers 3620  en ca 22 vaaruren.

Voor de oversteek tussen Denemarken en Zweden heb ik gekozen voor de ferry tussen Helsingør Denemarken en Helsenborg Zweden op heen en terugweg. Enerzijds om Helsengør te kunnen bezoeken, de oversteek is iets duurder dan de Sontbrug tussen Malmö en Kopenhagen maar wel een relaxte oversteek (minder druk)

 

Geïnspireerd geraakt ?

Informeer naar het reisschema

Met o.a. route kaarten campings ferrymaatschappijen en apps voor boekingen alle ferrys zijn middels app te boeken . 


Jönköping gelegen aan het tweede grootste meer van Zweden, genaamd Vättern, qua natuur is de omgeving  rijkelijk bedeeld, In Jönköpping hebben we een overnachtingsstop gemaakt 


Stockholm is gebouwd op 14 eilanden, allen aan elkaar verbonden door bruggen. Op een van deze eilanden vind je de bijzondere wijk Gamla Stan. Gamla Stan, wat letterlijk ‘oude stad’ betekent, is het oude centrum van Stockholm. Het is overigens niet de oudste wijk al doet de naam dat wel vermoeden, dat is het eiland Helgändsholem. Hier vind je de parlementsgebouwen.


Wil je iets bijzonders en een nieuwe bestemming ontdekken? Denk dan eens aan de archipel Åland, een eilandengroep bestaande uit zo'n 60.000 eilanden waarvan er 60 bewoond zijn,In tegenstelling tot de rest van Scandinavië is op Åland het allemansrecht van kracht. Het allemansrecht is het in Finland, Noorwegen en Zweden geldende gewoonterecht om particuliere grond te betreden om van de vrije natuur te genieten.beperkt van kracht. Natuur is voor de Alanders een belangrijk goed. Het is niet het enige dat anders is op het bijzondere Åland. Hoewel het een Finse regio is, is Zweeds er de officiële taal. Åland heeft een eigen vlag, eigen kentekenplaten, eigen postzegels en nog veel meer "eigens". Het maakt van deze eilandengroep een unieke vakantiebestemming, die met niets te vergelijken is. Wij weten zeker dat je helemaal verliefd wordt op deze archipel. Het meest bijzondere aan Åland is de rust en de soms oorverdovende stilte

 

Kleine ferry's onderhouden de verbindingen tussen de bewoonde eilanden, de terminal is meestal alleen voorzien van een schuilmogelijkheid en een toilet. 3 tot 4 afvaarten per dag.

Het eiland Brändö heeft ca 450 inwoners , slechts enkele eilanden van deze archipel zijn bewoond, zij het meestal met maar enkele huizen. Van noord naar zuid zijn dat: Jurmo, Åva, Björnholma, Brändö, Baggholma, Torsholma, LappoAsterholma en de noordwestelijk daarvan gelegen eilanden Fiskö en Korsö. Het eiland Björkö ligt ook in deze archipel maar behoort bestuurlijk tot de buurgemeente Kumlinge. Op het centraal gelegen eiland Brändö, dat overigens niet het grootste eiland van de archipel is, ligt het gelijknamige dorpje, waar een winkel, een postkantoortje annex bank, een sporthal en een basisschool te vinden zijn. Ook op Lappo zijn enkele voorzieningen aanwezig. Sauna's zijn een must in de scandinavische landen, en de kano voor eilandjes in de omgeving zonder verbinding

De mooiste ecotoeristische bestemming waar ik ooit ben geweest


Hesinki stamt uit het jaar 1550, maar tot het begin van de negentiende eeuw is Helsinki een onbelangrijk kuststadje gebleven. Dat veranderde toen de Russen in het jaar 1812 de hoofdstad verplaatsen van Turku naar Helsinki. Vanaf dat moment groeide Helsinki snel. Helsinki staat bol van de moderne architectuur vermengd met andere stijlelementen. Sommige wijken bestaan bijvoorbeeld grotendeels in uit Jugendstil gebouwen. De stad is gebouwd op vooral onregelmatig gevormde eilanden, waardoor de stad een afwijkende structuur heeft. Zo zijn er meerdere havens, is er geen echte rondweg en telt Helsinki een groot aantal bruggen. Het centrum is wel redelijk afgebakend, maar een deel van de cultureel en recreatief belangrijke gebouwen ligt buiten het centrum. Helsinki is tegenwoordig een stad met een hoge levensstandaard. Finnen lopen op veel gebieden voor op de rest van Europa, onder andere op het gebied van technologie maar ook op het gebied van onderwijs, de medische zorg en wetgeving.


Als toerist krijg je te maken met twee totaal verschillende gedeeltes van Tallinn. Centraal ligt Vanalinn, de historische binnenstad van Tallinn. Als je de auto’s, moderne straatverlichting en allerlei logo’s van de gevels weg zou halen dan zou je je gewoon weer in de middeleeuwen wanen. Het oude stadscentrum van de plaats die jarenlang bekend stond als Reval is dermate goed geconserveerd, dat de Unesco in 1997 de historische binnenstad op de werelderfgoedlijst plaatste. Het deel van Tallinn dat zich buiten de stadmuren bevindt heeft haar belangrijkste groeiperiode gehad ten tijde van de Sovjet-Unie. De Russen hebben Tallinn in enkele decennia omgebouwd tot een Sovjet-bolwerk. Vlak voor de val van de Sovjet-Unie woonden er meer Russen van autochtone inwoners in Tallinn. Na de herkregen zelfstandigheid heeft Tallinn een transformatie ondergaan die eigenlijk nog steeds voortduurt. De typisch Russische woonblokken rondom het centrum zijn grotendeels vervangen door nieuwbouw. Zo zijn vooral de wijken Maakri en Kompassi moderne Europese wijken geworden, waar steeds minder waar te nemen is van het Sovjet-tijdperk. Voor toeristen is het leuk om ook dit stuk van Tallinn te verkennen. Zo is er bijvoorbeeld het Rotermanni kwartier, waar oude fabrieksgebouwen door het mengen met moderne stadsarchitectuur omgetoverd zijn tot een hippe stadswijk.


Het verbond van Hanzesteden is een uitgebreid netwerk die Europese steden aan met elkaar verbindt op het vlak van handel. Ook Riga is een oude Hanzestad, net als het Noorse Bergen en het Duitse Hamburg. Ook in Nederland zijn er Hanzesteden, zoals Zutphen. Tal van steden vormden zo een handelsnetwerk. Riga is daar een heel mooi voorbeeld van. Door de florerende periode van de Hanzesteden heeft Riga in de dertiende tot de vijftiende eeuw een periode van grote welvaart meegemaakt, iets wat je nog altijd terugziet in de prachtige gebouwen van het historische centrum van de stad. In de negentiende eeuw kende , in combinatie met de periode van welvaart in de negentiende eeuw zijn er weer veel statige gebouwen bijgekomen waardoor het historische centrum van Riga uniek is. Sinds 1997 mag Riga zich dan ook laten vermelden op de werelderfgoedlijst van Unesco. Wanneer je in het oude centrum bent leer je veel over de geschiedenis van dit deel van Europa. Zowel vanuit een cultureel als economisch oogpunt. Het centrum van Riga wordt beschouwd als de grootste verzameling van bouwwerken in de stijl van Art Nouveau. Wanneer je wandelt door de straten van het oude en het nieuwe centrum waan je je in verloren tijden.

Nostalgische treinreis met redelijk gedateerd materiaal, van Camping naar Riga


Ferry nachtboot overtocht van Klaipéda Litouwennaar Karlshamn Zweden