Deze road trip voert langs de Griekse en Romeinse voetafdrukken op Turkse bodem, de historische plekken liggen over het algemeen, zeker niet toevallig, in een fraaie omgeving dikwijls langs een fraaie kustlijn. De uitgezette route is een samenvoeging van twee trips, de eerste trip stamt uit 1977, destijds gemaakt met openbaar vervoer of huurauto. 

Voor campers heb ik campings toegevoegd zo dicht mogelijk bij bezienswaardigheden of als uitvalsbasis naar Griekse en Romeinse steden uit het verleden, diverse gerenoveerd en uitgebreid met een museum anderen hebben de erosie van duizenden jaren overleefd als ruïne overleefd, en ontbreekt simpelweg het budget om alles te renoveren.

Al sinds 20.000 BCA wonen er mensen in Turkije. In het bronzen tijdperk werden de eerste steden gebouwd door de Hattibevolking, die verjaagd werden door de Hettieten. Zij stichtten op hun beurt hier het eerste keizerrijk, dat standhield tot in de 12e eeuw. De Griekse cultuur en handel kwam rond die tijd tot bloei en dat heeft ook in Turkije zijn sporen nagelaten. In tien jaar tijd stichtte Alexander de Grote meer dan zestig steden. Na zijn overlijden werden de Grieken opgevolgd door het Romeinse Rijk, dat grote delen van Anatolië, toen Klein-Azië genoemd, bezette. Aan het einde van de 1e eeuw was heel Turkije onder controle van de Romeinen.

Na de instorting van het Romeinse Rijk ontstond uiteindelijk in 632 het Islamitische Rijk en werden de Arabieren steeds machtiger in Turkije. Zes eeuwen later ontstond er het Osmaanse Rijk, een van de grootste rijken die ooit heeft bestaan. In de 17e eeuw bereikte het rijk zijn grootste omvang. Daarna brokkelde het langzaam af

 

Vraag naar een volledige routekaart inclusief campings


Efese bestaat uit opeenvolgende Hellenistische en Romeinse nederzettingen. Het is gelegen aan de voormalige monding van de rivier de Kaistros. De nederzettingen verplaatsten zich naar nieuwe locaties, omdat de kustlijn zich terugtrok in westelijke richting. Opgravingen hebben belangrijke monumenten uit de Romeinse keizertijd aan het licht gebracht, waaronder de bibliotheek van Celsus en het grote theater. Van de beroemde tempel van Artemis resteren slechts brokstukken. Deze tempel, een van de Zeven Wereldwonderen, trok pelgrims uit het hele Middellandse Zeegebied. Vanaf de vijfde eeuw BCA, trokken veel christelijke pelgrims naar het Huis van de Maagd Maria, een overkoepelde kruisvormige kapel zeven kilometer vanaf Efese. De antieke stad Efese is een uniek voorbeeld van een Romeinse havenstad met een kanaal naar de zee en een binnenhaven.


De oude stad Knidos ligt aan de kust en is zeer goed bewaard gebleven. Er worden echter nog steeds opgravingen gedaan en de bestaande worden verzorgd (de tempels, kerken, het amfitheater zijn meer dan 4500 jaar oud...) IEen adembenemend uitzicht. De laatste foto, een art impression van de oorspronkelijke stad

Tlos was een van de grootste en oudste steden in Lycië, gelegen op een heuvel aan de oostzijde van de Xanthosvallei nabij Kalkan.  Tlos wordt gezien als een van de belangrijkste religieuze steden van Lycië, en de stad is een van de weinige Lycische steden die voor duizenden jaren continu bewoond is gebleven (tot in de 19e eeuw). Naast de stadsmuren uit Luwische en Romeinse tijd zijn er een agora, theater, stadium, markt, gymnasium, badhuis, en restanten van een Byzantijnse kerk opgegraven. Naast oude Griekse en Romeinse restanten zijn er op de locatie ook ruïnes van Ottomaanse forten.


Het historische verleden van Phaselis, de oude stad Antalya, gaat terug tot voor de jaartelling BCA. Het dateert uit de 7e eeuw. Het bleef vele jaren onder de heerschappij van Alexander de Grote en Pholemaios, en toen werd het gedomineerd door een piraat genaamd Zeniketes. Later werd de dominantie van de oude stad ingenomen door Rome en in de Byzantijnse periode ging het de geschiedenis in als een bisdom. Eindelijk BC. In 693 werd hier een havenstad gesticht en werd het gedomineerd door de Rhodesiërs.

U kunt urenlang plezier beleven door gebruik te maken van de picknickplaatsen van deze regio, die toegang heeft tot land en zee. Bovendien is Phaselis Beach, een onmisbare kans voor liefhebbers van zee-, zon- en strandvakanties, een van de meest privéstranden in Antalya en biedt het zijn vakantiegangers een onverzadigbare ervaring.


Niemand weet zeker de exacte bouwdatum van de stad. Historici zijn het er echter over eens dat de stad is ontstaan ​​in de 10e eeuw voor Christus, onmiddellijk na het einde van de Trojaanse oorlog. Na verloop van tijd was de stad eigendom van de Grieken, Perzen en Romeinen. In de 4e eeuw voor de jaartelling BCA werd de stad veroverd door Alexander de Grote. Later kwam de stad in handen van de Grieken, totdat de Romeinen haar uiteindelijk bezetten. Het was tijdens het bewind van het Romeinse rijk dat Aspendos de beste tijd beleefde. Tijdens deze periode floreerde de stad aanzienlijk dankzij de gevestigde handel met andere steden en landen. Maar al in de 13e eeuw raakte de stad in verval en kwam leeg te staan.

De antieke stad Perge is na Efeze de best bewaarde archeologische site van Turkije. Perge ligt vlakbij de badplaatsen Antalya, Belek en Side en kan samen met Aspendos en het antieke Side goed in een dag worden bezocht. Hoewel de meeste ruïnes afkomstig zijn uit de Hellenistische en Romeinse perioden, was Perge een van de belangrijkste steden van Pamphylië. Tot de belangrijkste monumenten behoren het 12.000 plaatsen tellende theater, de agora met winkels aan de cour (met mozaïeken vloeren), de muren en poorten, de Romeinse baden, het gymnasium, het gedenkfontein en de necropolis.


De stad kent een historie die terugvoert naar de klassieke oudheid, toen het gebied waar Side ligt nog Pamfylië heette. Het in de zevende eeuw voor de jaartelling BCA gestichte Side was toen een belangrijke havenstad in deze regio. Verschillende volkeren hebben in de eerste eeuwen over Side geheerst. In deze periode is het antieke Side ontstaan, dat tegenwoordig nog te bezoeken is. Een redelijk deel van het oude Side is goed bewaard gebleven en is tegenwoordig te bezoeken. Helaas is niet alles bewaard gebleven. Oorlogen, branden, natuurrampen en andere vormen van verval hebben een deel van het antieke Side doen verdwijnen. Zo is er een nieuw centrum ontstaan op de plek waar vroeger de oude stad gestaan heeft. Tussen de gebouwen uit de twintigste eeuw zijn er nog wel wat antieke restanten te vinden, zoals bijvoorbeeld de Tempel van Apollo.


Altinkaya, omringd door het dorpje Selge, eind 70ger begin 80ger jaren hebben we dit bezocht. Dit voor ons bijzondere verhaal  wil ik belichten. Altinkaya ontbreekt van op de kaart van bezienswaardigheden, daarom was het behoorlijk zoeken voor ons door het ontbreken van wegbewijzering. In de omgeving passeerden we een man met op zijn schouders een jachtgeweer, vanuit het autoraam probeerden we advies te krijgen over de route naar Altinkaya, echter moeilijk communiceren als je elkaars taal niet machtig bent. Met beperkt advies vevolgden we onze weg echter zonder resultaat, later passeerden we de man wederom, na met handgebaren duidelijk gemaakt te hebben dat we het niet kunnen vinden, hij liet er geen gras over groeien deed de achterdeur open en stapte in de auto met z'n jachtgeweer en instrueerde ons. Uiteindelijk bleek hij aan de voet van het amphytheater te wonen en daar parkeerden we, vervolgens heeft hij ons rondgeleid door Altikaya. Nadien hebben wij in zijn woning met zijn gezin thee gedronken. Een bijzondere  belevenis.

Heel bijzonder is het vergezicht over het dal vanaf de top van het Amphytheater met op de  achtergrond de bergtoppen

De 3000 jaar oude stad Sagalassos op 1500 meter hoogte op de hellingen van het Akdag bergmassief. Deze stad werd in 546 voor de jaartelling BCA . ingelijfd in het Perzische Rijk. De jonge mannen van deze stad waren huurlingen en werden wegens hun krijgskunst later de Generaals van Alexander de Grote. De stad kende grote rijkdom hetgeen blijkt uit de de opgravingen die sinds 1990 onder leiding van prof. Marc Waelekens van de Vrije Universiteit van Leuven werden uitgevoerd. De stad werd in 590 N.C. verwoest door een aardbeving en alles werd bedolven. Door het feit dat de stad zeer afgelegen was en de resten onder het puin verdwenen is zowat alles bewaard gebleven. In de eerste jaren van de opgravingen door de VUB werd het Helenistische brongebouw (+/- 50 BCA.) in bijna intacte toestand opgegraven en kort daarna eveneens de bibliotheek met haar prachtige mozaïekvloer. Tijdens de daaropvolgende jaren werden zowat alle delen van de stad bloot gelegd en grote delen heropgebouwd. Tijdens de opgravingen werden prachtige beelden gevonden, deze zijn nu ondergebracht in het museum van Burdur. Op de site werden replica's geplaatst. Een absolute aanrader.


Ontstaan ​​uit bronnen in een klif van bijna 200 m hoog met uitzicht op de vlakte van Cürüksu in het zuidwesten van Turkije, hebben met calciet beladen wateren een onwerkelijk landschap gecreëerd, bestaande uit minerale bossen, versteende watervallen en een reeks terrasvormige bassins die de naam Pamukkale hebben gekregen (Katoenpaleis). Dit buitengewone landschap, gelegen in de provincie Denizli, was een aandachtspunt voor bezoekers van het nabijgelegen Hellenistische kuuroord Hierapolis. Overblijfselen van de Grieks-Romeinse periode zijn onder andere baden, tempelruïnes, een monumentale boog, een nymphaeum, een necropolis en een theater. De combinatie van opvallende natuurlijke formaties en de ontwikkeling van een complex systeem van kanalen, die het thermale water naar nabijgelegen dorpen en velden brengen, is uitzonderlijk. De bronnen zijn de bron van een hydraulisch systeem dat zich 70 km ten noordwesten uitstrekt tot Alasehir en westwaarts langs de vallei van de Menderes-rivier. Pamukkale vormt een belangrijk decor voor de oorspronkelijke Grieks-Romeinse stad Hierapolis en het culturele landschap dat het gebied domineert.


De geschiedenis van Aphrodisias, de beroemdste van de steden gewijd aan Aphrodite, gaat terug tot voor de jaartelling BCA . Het gaat helemaal terug tot 5000. De stad, die een prehistorische nederzetting is, werd in het jaar voor Christus Aphrodisias genoemd. Het werd gegeven door de Romeinse staat in de 2e eeuw. Bij de opgravingen in het theatergedeelte van de stad werden inscripties gevonden die melding maken van een gouden Eros-beeld dat de Romeinse leider Caesar aan Aphrodite schonk. Om deze reden wordt gedacht dat Caesar naar Aphrodisias is gekomen en zijn loyaliteit aan de godin heeft aangeboden.In de 6e eeuw voor de laartelling BCA  was Aphrodisias een klein dorp en in deze periode werd de eerste tempel van Aphrodite gebouwd. De regio, die in de 2e eeuw snel begon te groeien, kreeg de titel 'polis', wat de stadstaat van de Grieken betekent. voor Christus Romeinse keizer Augustus in de 1e eeuw; Hij nam de stad onder zijn persoonlijke bescherming door te zeggen: "Ik kies deze stad voor mezelf


ISTANBUl, in de periode die ik belicht was de naam van deze stad Constantinopel, de stad was toen nog voornamelijk op het Europese gedeelte gesitueerd westelijk van deBosporus. De meest belangrijke bouwwerken die uit die periode zijn overgebleven zijn de ondergrondse waterresevoirs, de stadsmuren en het Yoros kasteel

Hopelijk is het me gelukt een cultuurvakantie te combineren met 'n relax vakantie of aan het nabij gelegen strand of de schoonheid en rust van het natuurgebied waarin veel van deze bestemmingen gelegen zijn.  Enjoy !!