Road trip Sagres Portugal - Sevilla Spanje

 

Ontdek dat de Algarve meer is dan zon en strand

 

Deze road trip start in het meest westelijke puntje van Europa Fortaleze Sagres in de Portugese Algarve. We bezoeken een aantal Vestingssteden langs de Portugese zuidkust.En eindigen deze trip in het Spaanse Sevilla.


Vlakbij Sagres ligt Kaap Sint Vincent , het einde van de wereld. Althans, dat dacht men heel lang geleden dat daar het einde was. Sinds het moment dat er daadwerkelijk mensen begonnen te wonen, is het een heilige plek, dit hebben ze kunnen bevestigen doordat ze vele menhirs gevonden hebben. Men zag dit als het einde van de wereld, doordat het woongebied abrupt eindigde in een klif van 50 meter hoog en in de verre omgeving geen land meer te zien was. Ze zagen alleen nog maar water, water en nog eens water. De naam Kaap Sint Vincent, (Cabo de São Vicente is het Portugees) heeft het te danken aan een diaken die hier aan land is gebracht en ligt begraven. Zijn naam Vincentius van Zaragoza, ofterwijl, Sint Vincent. 
De 24 meter hoge en 150 jaar oude vuurtoren is de enige bebouwing in de wijde omgeving. Met een zichtwijdte van 90 km is dit één van de belangrijkste bakens langs de Atlantische kust. De vuurtoren is gebouwd op de ruïnes van een oud klooster. Enkele restanten zijn nog altijd zichtbaar.


Lagos is een de oudste authentieke stadjes in de Algarve met een rijke historie in het Postugese district Faro. De gerenoveerde oude stad wordt omzoomd door stadsmuren uit de Moorse periode, welke vanaf de 8e eeuw een belangrijke rol hebben gespeeld, Koning Alfons II van Portugal wist de stad in 1241 definitief in Portugese handen te brengen. Al snel groeide het uit tot een belangrijke uitvalsbasis voor ontdekkingsreizen naar het Afrikaanse continent. Overal staan nog oude gebouwen en monumenten uit die welvarende handelstijd. Op de Mercado de Escravos werden in de 15e eeuw de eerste slaven verkocht die uit Afrika meegenomen waren. Het plein met zicht op zee zal altijd een herinnering blijven aan de wrede geschiedenis. De kustlijn heeft hier de fraaie grillige kalksteen rotsen, daartussen liggen verdeeld intieme strandjes. Het grootste deel van de inwoners in de gemeente woont langs de kustlijn en werkt in het toerisme.


Silves, is de oudste stad en voormalige hoofdstad van de Algarve. Silves is vooral bekend door het prachtige rode kasteel dat op een heuvel is gebouwd. Het middeleeuwse stadje was zo'n duizend jaar geleden het middelpunt van de Arabische bezetting in dit gebied, wat Castelo dos Mouros symboliseert. Verder zijn de archeologische opgravingen interessant en is er binnen de muren een parkje met mooie bloemen.

In het park van het oude centrum, met zijn pettoreske straatjes, zijn diverse elementen die refereren aan de Moorse periode. Silves barst van de ooievaarsnesten. Bovenop de hoge torens, op de daken van oude gebouwen of rondom het fort zoeken de vogels een veilige plek om hun nest zorgvuldig te bouwen


Benagil en omgeving heeft een adembenemende kalksteenrots kust, een van de 10 mooiste plekken ter wereld. De recensies over de sprookjesachtige grot bij Praia de Benagil zijn super lovend. Een ereplaats verdient de betoverend mooie grot bij het kleine strandje Praia de Benagil. De natuur heeft hier een imposant, natuurlijk afdak gemaakt met wijds uitzicht op de oceaan. De ronde welvingen en de doorkijk naar de blauwe lucht geven het een mystieke, bijna buitenaardse sfeer. Het is raadzaam in het seizoen om de grot te bezoeken aan het einde van de middag of vroeg in de ochtend, met een kano of surfplank welke te huur zijn. Raadpleeg de eb en vloed cyclus op https://www.citipedia.info/nl/tides/portugal/lisbon_portugal ,bezoek de grot bij voorkeur bij laagwater. Een alternatief is een boortocht welke vanaf diverse plekken mogelijk zijn, kies er voor om met een kleine boot mee te varen.

Bijzonder is het om boven op de rotsen op ca 35 m boven de zeespiegel in het kalksteen fossielen aan te treffen van schelpen, wat betekend dat de zeespiegel het in het verleden ca 35 m hoger moet hebben gestaan


Loulé is een echte marktplaats vlak boven Faro. Het dorp staat vooral bekend om zijn grote overdekte markthal en de populaire weekmarkt op zaterdag. Naast de markt is er in het dorp een mooie winkelstraat te vinden met allerlei leuke lokale winkeltjes.  Loulé is een van de oudste plaatsen van de Algrave en werd gesticht door de Moren. Hun invloed is nog steeds te zien in de kleine smalle straatjes van de stad. Overal kom je de kenmerkende witte huizen tegen en in de stad zijn nog oude Moorse baden te vinden. Ook stammen de stadswallen nog uit de tijd van de Moorse overheersing. In de 12e eeuw werden de Moren verdwenen en kwam er een christelijk heerser. De oude Moskee werd vervangen door een kerk, maar de oude minaret doet nog steeds dienst als kerktoren.


Een van de redenen om Faro te verkennen, zijn de sporen die je aantreft van de enorm rijke historie. Zowel in de prehistorie als in de tijden van het Romeinse Rijk was Faro een nederzetting van betekenis. Het waren de Romeinen die de haven van de stad bouwden.In 1755 werd Faro getroffen door een allesverwoestende aardbeving. Een jaar later kreeg Faro officieel stadsrechten en in de jaren die volgden, werd de stad gerestaureerd. De oude ommuurde binnenstad (Cidade Velha) is het deel met de grootste aantrekkingskracht. Het begint al met een imposante binnenkomst bij de hoge stadsmuren die stammen uit de Middeleeuwen.  Het fraaiste gedeelte van Faro is het gebied in en rondom de oude stadsmuren

Ponto Expresso - Café een beschermd stadsmonument uit 1500 wat de o.a. de aardbeving in 1755 heeft overleeft aan de Rua Alexandre Herculano, naast het Braziliaanse Consulaat tegen de oude stad gesitueerd.

Wil hier de aandacht op vestigen vanwege de hartelijke bediening en het voortreffelijke menu. 


Tavira is een kleine charmante stad knus levendig gezellig in alle sizoenen aan de kust van de Algarve in Portugal. Het strekt zich uit over de rivier Gilão, die de zee bereikt via de inhammen en lagunes van het natuurpark Ria Formosa. Het eiland bij Tavira heeft een lang zandstrand en zoutpannen die flamingo’s, lepelaars en andere waad-vogels aantrekken, zeeschildpadden en dolfijnen worden gespot waar de zee de de uitgestrekte lagune raakt. In het centrum biedt het middeleeuwse kasteel van Tavira uitzicht op de stad. De Ponte Romana brug overspant de rivier Gilâo en verbindt de oost- en westoever van de stad. Tavira ligt in de Oost-Algarve, een kilometer of dertig van de luchthaven Faro en net zo ver van de Spaanse grens.

Aan de westoever zijn een aantal restaurantjes gevestig waar het heerlijk toeven is langs de oever van de rivier.  Wij hebben geluncht bij almas heerlijk, charmante lokatie en bediening


Sevilla ’n bruisende stad in mijn beleving met “duizenden” restuarantjes. Het meest in het oog springend is het halvemaanvormige gebouw op de gebouw op de Plaza de España deze gebouwen vormde in 1929 het Spaanse paviljoen tijdens de wereldtentoonstelling, het symboliseert de greep die Spanje had op zijn voormalige Amerikaanse koloniën. In de huidige context, zoals we nu het Europese koloniale verleden beoordelen, zou dit op z'n minst discutabel zijn. De Basilica de la Macarena, Doordat de Macarena-wijk buiten de toeristische gebieden ligt, is dit een van de meest authentieke wijken van Sevilla.  

Metropol Parasol is een houten bouwwerk in het oude deel van de Spaanse stad Sevilla. Het overdekt het plein Plaza de la Encarnacion en meet grofweg 150 bij 70 meter. Er werd destijds beweerd dat het de grootste houten constructie ter wereld was. De constructie werd gebouwd onder leiding van de Duitse architect Jürgen Mayer  en was destijds bedoeld om het plein en haar omgeving nieuw leven in te blazen. De bouw werd destijds geplaagd door vertragingen en kostenoverschrijdingen. Volledig aan het oog onttrokken, maar heel bijzonder de bekkens van het Mudéjar-paleis van Real Alcázar De Sevilla / Reina & Asociados, waar scenes van de Game of Trones zijn opgenomen. De bekkens die zich verder onder een groot deel van Sevilla bevinden zorgden voor de watervoorziening

Bijzonderheid voor dit gebied als rode draad gedurende de gehele road trip de kenmerkende keramische tegeltjes