Informeer naar de volledige routebeschrijving met o.a. Campings,kaarten, coördinaten, route bijzonderheden en bezienswaardigheden.

 

Deze road trip voert door Scotland, Scotland zult je denken daar regent het toch altijd, nee hoor de climate change heeft ook hier toegeslagen. Echter ben ik van mening dat de schotse natuur het fraaist is na een fikse regen of onweersbui en de zon zich weer laat zien dat levert een geweldig plaatje, zeker wat later in de middag als de zon al wat lager staat, en als er in de lucht nog de nodige wolkenpartijen aanwezig zijn. De omstandigheden kunnen ook sterk en kortstondig  wisselen, het lijkt soms of je op je wenken bedient wordt.  Vanuit Nederland zijn er  twee oversteken naar Engeland mogelijk, vanuit Hoek van Holland naar Hull en vanuit IJmuiden naar Newcastle. Zelf zijn wij heen gegaan via Newcastle en terug via Hull, om York nog te kunnen aandoen. Vanuit Newcastle gaat de route naar de eerste bestemming Edenborough, een fraaie oude victoriaanse binnenstad met uitzicht op het kolossale kasteel. We vervolgen onze route naar 

Sky

We  vervolgen onze route naar Stonehaven waar we onderweg Sint Andrews aandoen, Sint Andrews the home of golf en St. Andrews castle, voor Stonehaven ligt fraai langs de kust gelegen Dunnotar castle.

Onderweg naar het noorden passeren we Inverness gesitueerd tussen Noordzee en Loch Ness een middelgrote stad met Inverness castle, in de directe omgeving bijvoorbeeld  de gebogen spoorbrug uit de film van Harry Potter, en castle Urquhart gelegen aan Loch Ness.  In de haven van Inverness liggen meestal enkel boorplatforms voor onderhoud.

We vervolgen onze trip naar Durness, via de A836 omdat deze route via een bijzonder landschap gaat en de kans dat je tot Tongue een handvol passanten tegenkomt is klein. Durness zelf is een klein dorp, echter de kust is hier bijzonder afwisselend, prachtige zandstranden  en rotspartijen zoals sango sands, een kans op spotten van dolfijnen zeehonden en papegaaiduikers is groot.  Durness was bijzonder belangrijk voor John Lennon en is naar verluidt de inspiratie voor het nummer ‘In My Life’ van The Beatles.

We vervolgen onze route richting westkust van Scotland naar Ullapool een dynamische kleurrijk kustplaatsje door visserij en de ferry naar Stornoway (Hebriden)

Vanaf Ullapool gaan we richting Kyle of Lochalsh voor een stop op Reraig Camping site de uitvalbasis voor een trip naar Skye, pittoresk Plockton en Eilean Donan Castle het kasteel wat op bijna elke Schotland flyer prijkt.Skye met de Sligachan old river bridge, Portree, Trotternish ridge en Neist point Lighthouse.

Het station van Kyle of Lochalsh was vroeger de opstapplaats voor de ferry naar Skye, sinds 1995 heeft de brugverbinding de ferry overbodig gemaakt.

Op Skye komen we al snel bij de river Sligachan met de Old bridge, vervolgens het pittoreske Portree om vervolgens naar de bijzondere rotsformatie the Old men of Storr richting Uig te gaan, en de fairy Glen stone circle bij castle Glen vinden we ook in deze omgeving. 

Op de terugweg naar Kyle of Lochalsh buigen we nog even zuidelijk richting Neist point Lighthouse waar walvissen gespot kunnen worden. Zelfs als je geen walvissen ziet, is het trouwens een spectaculair reisdoel. Als we uiteindelijk Kyle of Lochalsh weer verlaten gaan we richting Oban, onderweg passeren we de 3 bergtoppen the three sisters , ook weer een relatief levendige kustplaats met een Ferry naar de Hebriden.

Next stop Kilchurn castle en Stirling Castle om vervolgens op weg naar Hull nog het zeer fraaie York aan te doen

Old bridge over river Sligachan, Skye

Dunnotar Castle, Aberdeenshire

Awesome coastline of Durness

 

Het voetlicht op Scotland zetten, ja, dan ontkom je er niet aan om ook aandacht te besteden aan de unieke, en steilvolle kledingstijl de kilt en de tartan en de bagpipe ( hoe men er in Nederland toe gekomen is dit te vertalen in doedelzak is voor mij een raadsel)

Traditions in this way, I love it