Bij deze post heb ik me m.b.t. het touristische verslag beperkt tot de bovenstaande photoslide. De bijzondere architectuur van Kopenhagen Oslo, Göteborg en Malmö wil ik hier onder de aandacht brengen, een genot voor het oog. Heerlijke relaxte steden om vertoeven 

Een trip door Denemarken, langs de Zweedse westkust en de Noorse hoofdstad. De route van Hamburg naar Kopenhagen zijn 2 varianten, over het vaste land of via de ferry van Puttgarden Duitsland naar Rødbyhavn Denemarken.


Het Copenhagen Opera House is bekleed met Zuid-Duitse Jura Gelb-kalksteen en de foyer is voorzien van Siciliaans Perlatino-marmer. De glazen façade biedt uitzicht op de grote houten schaal in het interieur dat de grote zaal omvat. Loopbruggen en trappenhuizen fungeren als verbindingsstukken tussen het met houten omhulsel omsloten auditorium en de balkons die zich langs de gevel bevinden

National Aquarium Denmark, Den Blå Planet.(Blauwe planeet) Ervaar de wereld onder de zee terwijl je majestueuze hamerhaaien, geheimzinnige octopussen en sierlijke roggen ontdekt in het grootste aquarium van Noord-Europa, Den Blå Planet (The Blue Planet) in Kopenhagen.


Het museum was oorspronkelijk gevestigd op kasteel Kronenburg. In 2013 betrok het museum een ​​nieuw ondergronds gebouw ontworpen door Bjarke Ingels Group (BIG) rond een voormalig droogdok. Het oude droogdok, 150 meter (490 ft) lang, 25 meter (82 ft) breed en 9 meter (30 ft) diep, bleek een ideale locatie te zijn, maar het was eerst nodig om de oude dokmuren te versterken voordat het museum kon worden gebouwd aan zijn periferie. Het dok zelf blijft een lege ruimte die wordt doorkruist door hellingen en bruggen die toegang bieden tot het museum en de tentoonstellingsruimtes.


Turning Torso, Met een hoogte van 190 meter is Malmö's opvallende Turning Torso het hoogste gebouw van Scandinavië. Deze wolkenkrabber is ontworpen in neo-futuristische stijl door de Spaanse architect Santiago Calatrava en telt maar liefst 54 verdiepingen en 2300 ramen. Het gebouw wordt uitsluitend aangedreven door lokaal geproduceerde duurzame energie en herbergt zowel appartementen als kantoren                                                                               

World Maritime University, The World Maritime University verhuisde in 2015 naar een nieuw onderkomen. Het gebouw, een ontwerp van architectenbureaus Terrior en Kim Utzon Architect, wordt gekenmerkt door een scherfachtige gevel, gemaakt van aluminium en glas. Dit must-see voorbeeld van Zweedse architectuur ligt op een paar minuten lopen van het centraal station van Malmö.


Göteborg Operan, Het gebouw moet een luchtigheid hebben die je geest als vleugels van meeuwen over het meanderende landschap doet zweven. De vorm moet worden geïnspireerd door de locatie, van het prachtige maar ongrijpbare landschap met zijn lichte en open ruimtes tot de meer tastbare technische constructies van de haven; de sierlijk over het water hangende bruggen, het transparante raamwerk van de havenkranen, de kracht, zachtheid en elegantie van de scheepsrompen, de vleugels van meeuwen en de onberispelijke aerodynamische vorm van zeilen.

Kuggen gebouw  

 

Terminal van het kabelbaansysteem in Gotenburg. een drie kilometer lange luchtverbinding tussen de historische centrum en het noorden van de stad. De kabelbaan wordt het eerste nieuwe systeem voor openbaar vervoer in Zweden sinds de jaren dertig, toen Stockholm een metro kreeg.
Het systeem moet de reisduur van Järntorget (gelegen direct ten zuiden van de rivier Göta älv) naar het noorden van Gotenburg verkorten. Daarnaast vormt het een schoner vervoersmiddel dan bijvoorbeeld de auto of bus.


Het Operahuis, Operahuset i Oslo) is eenopera in en van Oslo. Dit gebouw werd in 2008 voltooid en is sindsdien de thuishaven van het Noors Nationaal Opera en Ballet. Het gebouw is gelegen aan deOslofjort in de wijk Bjørvika Het is afgewerkt met Italiaans marmer en wit graniet en lijkt als een ijsberg uit het water op te duiken. Binnen werd vooral eikenhout gebruikt. Het is de grootste cultuurtempel die in Noorwegen werd gebouwd sinds de Nidaros-domkerk, die rond 1300 werd voltooid.

Als het Oslofjort is dichtgevroren wordt de associatie met een uit het ijs opstijgende ijsberg versterkt

Oslo-aquarium. Het sculpturale aquarium wordt voorgesteld als twee zacht glooiende rotsen die aan de waterkant omhoog komen om beglazing op volledige hoogte te onthullen die uitzicht op het water omlijst. Over een van de golvende daken kunnen bezoekers klimmen en lopen. Het bevat 7 miljoen liter water, waardoor het de grootste in zijn soort in Noord-Europa is.

Deichman Bibliotheek

Het Astrup-Fearnleymuseum voor Moderne Kunst is een privaat museum voor hedendaagse kunst , Tegenwoordig is het particuliere museum niet meer weg te denken uit het museale landschap van Oslo, aangezien geen enkel ander museum in het land zo'n breed scala aan moderne kunstwerken presenteert als het Astrup Fearnley Museum.

Equinor kantoren

Skyline vanaf de acrobatenbrug