Midi - Pyrénées Languedoc -  Roussillon

De regio Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées ligt in het zuidwesten van Frankrijk tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Deze bijzondere regio als een gebied met een veelvoud aan bezienswaardigheden. Vele hiervan hebben een historisch karakter. Het Languedoc-Roussillon gedeelte is een uitgestrekt gebied vol met contrasten.

Zo heb je er prachtige stranden aan de Middellandse Zee en de hoge bergen van de Pyreneeën. Wilde rivieren, uitgestrekte bossen, fraaie zonnebloemvelden, schitterende koolzaadvelden, grotten en kloven maken deel uit van het landschap van Midi-Pyreneeën

Maar ook de  grote aantallen monumenten maken deze regio bijzonder. Languedoc-Roussillon is zelfs het gebied met het grootste aantal UNESCO-sites en -monumenten van heel Frankrijk. Historie is iets dat centraal staat, wat goed terug te zien is in de dorpjes met historische kernen, de vele forten en kerken en de diverse musea. Op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat de stad Carcassonne, Canal du Midi, Pont du Gard en de forten van Vauban. Sinds 2011 staan tevens de landschappen van Causses en de Cevennen op de indrukwekkende lijst. . De Midi-Pyrénées is het grootste gebied in Frankrijk en de belangrijkste stad van de Midi-Pyrénées is Toulouse. 

De Midi-Pyrénées kent spectaculaire landschappen en prachtige dorpjes. 

 


De plaats Sarlat, Beynac-et-Cazenac en La Rouge-Gagenac en heel de Dordogne, heeft in de vroege middeleeuwen een korte periode van voorspoed en welvaart gekend. Daarna heeft het eeuwenlang een sluimerend bestaan geleid. Er was geen belangstelling om deze streek te moderniseren of erin te investeren. Dat heeft ertoe geleid dat de Dordogne in zijn authentieke vorm gebleven is wat het was. En dat is nú juist het aantrekkelijke van deze streek en de oorzaak van de grote toeristische aantrekkingskracht. In Sarlat treft u een groot aantal ware stadspaleisjes uit de Renaissance.
Het middeleeuws kasteel van Foix, dat vanop zijn hoge, uitstekende rots de daken van de oude stad en de samenloop van de Ariège en de Arget domineert, heeft uit zijn verleden als onneembare, versterkte plaats, drie torens met mezekouwen en hoge muren bewaard. Deze imposante vesting van de graven van Foix herbergt tegenwoordig het departementaal museum van de Ariège, een ruimte die de geschiedenis van het graafschap Foix en het kasteel vertelt doorheen thematische tentoonstellingen en middeleeuwse collecties, samengesteld uit alledaagse voorwerpen, wapens en wapenuitrusting. Deze hoog gelegen plaats beschikt van op de top van zijn ronde toren trouwens over een prachtig panorama over de stad, de vallei van de Ariège en de omliggende bergen.


Het kasteel Montségur werd een symbool van de weerstand van de katharen tegenover de onderdrukking. De burcht was hun laatste toevlucht.
In 1243 omsingelde het leger Montségur met een ongelijke krachtsverhouding: 6000 soldaten tegen ongeveer 400 katharen. De belegerden hielden een jaar lang stand ondanks de honger, de koude en de moordende gevechten. Zij werden daarbij gesteund door machtige lokale heren, zoals die van Foix en Mirepoix. De katharen kregen de meeste aanhang In Occitanië, de huidige regio’s Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées. De steden Toulouse, Albi, Foix, Mirepoix en Carcassonne waren hun bondgenoten.


Villefranche-de-Conflent is een versterkt plaatsje gelegen aan de rivier de Têt, in het departement Pyrénées-Orientales, in de regio Languedoc - Roussilon. Villefrance-de-Conflent behoort tot de mooiste dorpjes in Frankrijk. De stad heeft een vluchtroute naar het hogergelegen Fort de Liberia middels de "1000" treden 

Carcassonne is een oude vestingstad, gelegen aan de rivier de Aude. Sinds 1997 staat Carcassonne op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad bestaat als het ware uit twee delen. De middeleeuwse Cité, en de benedenstad. Deze twee delen worden met elkaar verbonden door twee bruggen over de Aude, namelijk de Pont Vieux en de Pont Marengo. De stad vindt haar oorsprong in de achtste eeuw B.C.. Op een vlakte op ongeveer twee kilometer van de huidige stad, werd een grote versterkte handelsnederzetting gebouwd. Deze handelsnederzetting werd Carsac genoemdRocamadour is een van de meest bezochte plaatsen in Frankrijk. Dat is niet zonder reden, want de ligging tegen een rots is ronduit schitterend. Het is een belangrijk bedevaartsoord met niet minder dan de nabijgelegen zeven heiligdommen, die tezamen Cité Religieuse worden genoemd. Toch is het dorpje Rocamadour zelf ook een middeleeuws pareltje.