Balcony-roads routes Frankrijk

Balcony roads of balkon wegen, wegen welke in de letterlijke zin soms als een balkon tegen de bergwanden zijn gekleefd, niet weggelegd  voor angstige bestuurders, brede campers en zeker niet voor caravans. Houd je van weidse vergezichten, overhangende rotsen, diepe afgronden en avontuurlijke weggetjes, dan is het hier genieten, op deze roadtrip heb ik 6 trajecten opgenomen. 

Als eerste de D 520c van Saint-Pierre-d'Entremond naar Entre-deux-Guiers, is volledig 2 baans en loopt vloeiend. route 2 is een aaneenschakeling van een 4 tal trajecten, als eerste de D 531 van Villard-de-lans naar Rencurel door erg fraaie kloven 2 baans tot 1,5 baans. Richting  Pont-en-Royans loopt de D 518 welke na La Cime du Mas overgaat in de D76 de Combe Laval Route wederom smal, door de hoge ligging op de berg is het uitzicht adembenemend. 

Verder gaat het naar St Martin d' Ardèche met het Fraaie buurdorp Aigueze hoger gelegen aan de andere oever van de Ardèche. Via Carpentras en Menerbes naar Venasque waar route 3 start over de D942 de Gorges de la Nesque, weliswaar enkel baans maar nergens echt smal, en wederom een fraai kloven gebied. Onderweg naar Castalane passeren we Moustiers Sainte Marie een heel fraai goed onderhouden stadje tegen de bergwand gebouwd.

Route 4 start na Moustiers-Sainte-Marie Sainte, de Gorges Du Verdon route over de D71 meestal breed wegdek echter soms erg smal. Verstandig is het deze route te rijden tijdens het verblijf in Moustiers Sainte Marie omdat hij start en eindigt in dit stadje.

In Gorges du Verdon de D23 die uiteindelijk weer in Gorges du Verdon uit komt en dan weer rechts de D952 weer te volgen. In de kloof, waarom deze route is gesitueerd, is de kans groot om de steenadelaar te spotten, en bij viewpoints is het mogelijk rotsklimmers langs de stijle kliffen te zien klimmen.

Verder gaat de route richting Digne-les-Bains waar Route 6 start via de D900a, de fraaiste balcony route van het traject.

De Route over de D900a, van Digne-les-Bains naar Verdaches hebben wij aan het begin van de ochtend gereden, door de regenval van de voorgaande nacht was de tocht spectaculair door de mist die de omgeving in een diffuus beeld had omgetoverd wat de indruk wekte dat de weg zich door de wolken baande. Tijdens deze route is het verstandig tijdens het Balcony traject het navigatie systeem te negeren omdat dit systeem andere ideeën heeft, en missen we juist de fraaie trajecten. Fraaie stadjes tijdens de route zijn vooral Moustiers de Saint Marie, Algueze, Menerbes, Castalane, Briancon en Chamonix. De omgeving van Chamonix herbergt fraai natuur zoals de Mont Blanc, de gletsjers Mer de Glace welke te bezoeken is met een trein.   Een hike naar de Gletsjer des Bossons is een start met een skilift / kabelbaan een mogelijkheid om je aan de voet van de hike af te zetten.   Op de camping Mer du Glace wordt een gratis openbaar vervoerkaart verstrekt, de trein naar gletsjer Mer de Glace is echter niet inbegrepen.  Het bezoek aan de gletsjer Mer du Glas geeft een inzicht over de klimaatverandering, te zien is in hoe de omvang in ca 100 jaar is afgenomen. 

 

Informeer naar de volledige route-beschrijving met o.a. Campings,kaarten, coördinaten, route bijzonderheden en bezienswaardigheden.