Het hoogtepunt van deze route is gelegen in het schitterende Var en Alpes Maritimes waarin gelegen het Regionaal natuurpark Préalpes d'Azur (Parc Naturel Régional des Préalpes d'Azur), gelegen in de Alpes-Maritimes, gecreërd in 2012, strekt zich uit tussen een hoogte van 300 en 1800 meter. Dit schitterend balkon op de Côte d'Azur en de Alpen omvat een veertigtal gemeenten, in het hart van de Vooralpen van Grasse, op het eerste voorgebergte ten westen van de Alpes-Maritimes, tussen de valleien van Le Loup, la Cagne, l'Estéron, la Siagne en Le Var.

Tussen het hooggebergte en de Middelandse zeekust vinden we in dit ware waterreservoir van de Côte d'Azur meer dan 2 000 plantensoorten, oftewel ⅓ van de Franse flora! Maar ook een enorm ondergronds netwerk, met meer dan 2 000 grotten en ongeveer 140 kilometer aan galerijen die voor de mens toegankelijk zijn. Maar ook een belangrijke historisch- en bouwkundige erfenis, dat gaat van hunebedden en grafheuvels uit het Neolithicum tot de beroemde Napoleon route. Tevens vindt u hier de middeleeuwse kastelen van Gilette en Gréolières, en charmante hooggelegen dorpen, zoals Peille,.Peillon,Èze,Maustiers.SainteMarie.en.Rougon.Loup en Bouyon hebben we niet bezocht,maar zijn de moeite waard te bezoeken..

En tot slot het rijke landelijk erfgoed van de vooralpen, met fonteinen, wasplaatsen, kapellen en oliemolens.

 

Geinspreerd geraakt ?

Informeer..naar..de..volledige..routebeschrijving..met o.a. Campings,kaarten, coördinaten, route bijzon-derheden en bezienswaardigheden.


Briançon is een prachtig stadje ten oosten van het Nationale Park Écrins. Het stadje is gesticht in 1349 en heeft een erg rijke geschiedenis. Zo diende de stad vroeger als toegangsweg naar Italië en werden er allerlei forten gebouwd om Italië te kunnen beschermen. Tegenwoordig kun je deze bijzondere middeleeuwse forten bewonderen en je kunt er van alles leren over de geschiedenis van Briançon en Hautes-Alpes. Het absolute hoogtepunt zijn de vestingwerken van Vauban. Deze vestingwerken bestaan uit een stadsmuur, diverse forten, torens en bruggen en ze zijn in de 17e eeuw gebouwd. De vestingwerken zijn mooi bewaard gebleven en geven je een uniek kijkje in de verdedigingswerken van afgelopen eeuwen. Ook het historisch centrum van Briançon is een echte aanrader. Je kunt er genieten van gezellige straatjes met winkeltjes en restaurants.


Entrevaux een van de meest bijzondere dorpjes in de Provence. Doordat het plaatsje haar middeleeuwse karakter goed heeft weten te behouden, waant u zich tijdens een wandeling door het plaatsje zo in de middeleeuwen. De citadel van het plaatsje, die tot op de dag van vandaag te bezoeken is, is bereikbaar via een lange, slingerende weg vanuit Entrevaux. Wanneer u de citadel wenst te bezichtigen is een redelijke conditie dus wel aan te raden. In het plaatsje zelf, dat u via de schitterende oude toegangspoort met stenen brug over de Var binnenkomt, kunt u genieten van de prachtige oude gebouwen, smalle straatjes en de gezellige terrasjes. Een bezoekje aan dit prachtige plaatsje is absoluut de moeite waard!


Peillon is een klein plaatsje dat op een hoge rots gelegen is, in het departement Alpes-Maritimes. Het dorp is omgeven door een diep ravijn. Mede vanwege haar schilderachtige ligging staat dit plaatsje bekend als een van de mooiste plaatsjes in het achterland van de Côte d’Azur.


Wanneer u door Peille loopt zal u direct opvallen dat het plaatsje haar oorspronkelijke karakter door de jaren heen heeft weten te behouden. U loopt het plaatsje binnen via een oude middeleeuwse poort. Het plaatsje is bijzonder leuk om te verkennen dankzij haar smalle en soms steile straatjes omringd door middeleeuwse huizen. In het dorpje zijn enkele restaurantjes en winkeltjes te vinden in de kleine middeleeuwse straatjes. Op het Place de la Colle bevindt zich een fraaie fontein uit de vijftiende eeuw. Tot slot kunt u vanuit het plaatsje genieten van een prachtig uitzicht over de omringende omgeving


Eze, een door rotsen omgeven juweeltje aan de Middellandse Zee, is een van de mooiste dorpjes van de Côte d'Azur. Het ligt tussen Nice en Monaco, hoog boven het schiereiland Saint-Jean-Cap-Ferrat en dankt zijn bekendheid aan de verscheidenheid aan landschappen en zijn middeleeuwse bouwstijl, die opmerkelijk goed bewaard is gebleven Het dorp staat bekend vanwege het prachtige uitzicht over de Middellandse zee en de nabije omgeving. Het uitzicht is werkelijk adembenemend! Bij helder weer kunt u zelfs Corsica zien liggen. Omdat het plaatsje op een hoge klif van ongeveer 425 meter hoogte ligt, staat het plaatsje ook wel bekend als ‘het Adelaarsnest’. Het pittoreske dorp heeft een karakteristieke kerk, talloze smalle steegjes, bochtige straatjes, steile weggetjes en heel veel trapjes. Bekijk de leuke winkeltjes en kunstgaleries en pak een terrasje bij een van de café’s of restaurantjes. Verstandig is het om het dorpje in de ochtend te bezoeken De hoeveelheid aan bloemenpracht (o.a. bougainville) is overweldigend te noemen. Eze is een fotogeniek dorp, elke keer als u de hoek om gaat heeft u weer een ander prachtig uitzicht. De verscheidenheid aan landschappen vraagt erom om vastgelegd te worden. Het is er heerlijk kuieren !

Eze is ook beroemd om haar schitterende tuin, Le jardin exotique d’Eze. Het heeft een prachtige collectie van wel 400 verschillende soorten cactussen, agaves en aloë's en vetplanten. Tegelijkertijd heeft u vanaf deze tuin een fantastisch uitzicht over de Middellandse Zee en omgeving. Het is even een klim om er te komen want de tuin ligt op het hoogste punt van het dorp. De tuin is overigens ook een leuke plek om te picknicken en is zonder meer een leuke toevoeging aan uw bezoek aan Eze.

Een ideale uitvalsbasis voor bezoeken aan Peille, Peillon, Eze en Menton is camping La Ferme Riola  gelegen in Contes. De camping heeft erg goede voorzieningen, en Claude is een geweldig gastheer. 


Het is een stadje met kleurrijke huizen in het centrum, de goed bewaarde gebouwen, de gezellige winkeltjes, de zes prachtige botanische tuinen en natuurlijk de marktjes maken dit stadje tot een aangename plek. Het is dan ook niet voor niets dat Menton vaak omschreven wordt als ‘de parel van Frankrijk’ Menton, misschien wel één van de mooiste steden aan de Côte d’Azur. Menton is de laatste stad in Frankrijk voor de Italiaanse grens. Het staat bekend als stad van de citroenen. In de stad kun je door een park lopen omringd met citroen- en limoenbomen.  Heel bijzonder en het geeft de stad prachtige zomerse kleuren! 'n heerlijk strand met boulevard om heerlijk te dineren


Rougon is een klein en zeer geïsoleerd dorp met 104 inwoners op een plateau hoog boven de bovenste Verdon-kloof in een authentieke staat . In een prachtige omgeving en met een prachtig uitzicht, is Rougon de thuisbasis van een grote kolonie gieren, nestelend op de nabijgelegen kliffen. Rougon bevind zich aan de rand van de spectaculaire Gorge du Vordon kloof. Overnachten op de Huttopia camping Gorge du Verdon om een route om deze spectaculaire kloof te maken

Vanuit Huttopia Camping Gorge du Verdon een 135 km lange tour rond de kloven met prachtige vergezichten, balcony roads ( in de bergwand uitgehakte wegen) en eventuele hikes naar de diep gelegen rivier de Verdon, kanoën en gieren spotten.

De camping zelf is gelegen aan de Verdon met een heerlijke strandjes, dit gebied gelegen in departement de Var is "als god in Frankrijk" werkelijkheid geworden.

 Alles ademt sfeer, idyllische straatjes, terrasjes pleintjes en steegjes in Moustiers moet u gewoon eens met eigen ogen bekijken. Bloemen sieren de gevels en brengen kleur in het straatbeeld. Het dorpje is nog weinig veranderd in vergelijking met de vijfde eeuw toen de monniken in het huidige Moustiers gingen wonen.


De hoge, smalle rots bij de rivier Durance is door de eeuwen heen altijd al als een belangrijke strategische positie beschouwd. Al tijdens de hoogtijdagen van het Romeinsen Rijk was er op deze strategische plek een Romeins fort aanwezig. Later, in de middeleeuwen, werd dit Romeinse fort verder uitgebouwd tot een verstevigd fort, om zo het plaatsje Sisteron nog beter te kunnen verdedigen.De citadel van Sisteron een van de belangrijkste bezienswaardigheden in het departement Alpes-de-Haute-Provence. De citadel is opengesteld voor bezoekers en staat op de Franse monumentenlijst. Wanneer u besluit om de citadel te bezoeken, is het verstandig om goede schoenen mee te nemen. Vanuit het plaatsje Sisteron moet u ongeveer tien minuten lopen om de ingang van de citadel te bereiken. Eenmaal daar aangekomen zult u ervaren dat de wandeling meer dan de moeite waard is. De citadel heeft de tand des tijds goed doorstaan en biedt een mooie inzage in het middeleeuwse verleden. Vanuit de citadel kunt u bovendien genieten van een prachtig uitzicht over de plaats Sisteron en de omringende om

Vluchtroutes /geheime bevoorradingsroutes in de buik van de citadel, veeeeel treden