Norwegian Scenic Routes zijn 18 geselecteerde wegen die door landschappen met unieke natuurlijke kwaliteiten lopen, langs kusten en fjorden, bergen en watervallen. De routes zijn bedoeld als alternatief voor de hoofdwegen weggedeelten die door enkele van de mooiste delen van landelijk Noorwegen lopen en de rit zelf moet een plezierige ervaring zijn. Spectaculaire uitkijkpunten, rustplaatsen, innovatieve architectuur, design en kunst zorgen samen voor een door en door unieke natuurbeleving.

Het doel van de Scenic Routes is om het Noorse reis- en toerismeproduct te versterken door een onderscheidende attractie toe te voegen, met zijn kenmerkende combinatie van natuur, wegen, architectuur en kunst, zullen we toeristen verleiden om Noorwegen als vakantiebestemming te kiezen.

Op deze trip nemen we 5 van de 18 routes 'n extra route die we bij een vorige trip hebben bereden geef ik,omdat deze in de onmiddelijke omgeving ligt en het zou zonde zijn om deze route niet mee te nemen vanwege het bijzondere karakter.  

De eerste route die ik beschrijf maakt geen deel uit van de 18 routes, wat ons verbaast.

Deze route loopt van Haukeligrend naar Røldal de E143, echter is het op 3 delen van dit traject aan te bevelen  niet door det tunnel  te rijden maar over de berg, deze delen zijn namelijk erg fraai.


Hardangervidda heeft een scala aan gevarieerde ervaringen te bieden, van waar de weg zachtjes over de grote plateaus rolt naar de smalle, steile en wilde vallei van Måbødalen, voordat je ineens niet meer in de bergen bent, maar in de bergen. klein dorpje Eidfjord aan het begin van Hardangerfjorden. In de winter veranderen de weersomstandigheden in de bergen van uur tot uur. Vaak merk je dat er een konvooisysteem in werking is, waarbij je achter grote sneeuwploegen rijdt die er alles aan doen om de weg berijdbaar te houden.

Gaularfjellet, de rit voert langs de fjord voordat de weg begint aan zijn scherp slingerende klim naar de top van de berg. Vanaf het rustgebied van Utsikten kunt u genieten van het uitzicht op een weelderig en prachtig landschap en de weg die zich een weg omhoog de heuvel baant. De weg volgt Gaularvassdraget, een beschermde waterloop die van alles te bieden heeft, van wilde stroomversnellingen en watervallen tot rustige stukken waar het water rustig langs glijdt. Een wandeling over de spannende brug bij de Likholefossen-waterval geeft je het gevoel midden in de kolkende watervallen te zijn.

Gebouwd door handarbeid tegen het einde van de 19e eeuw, brengt deze weg een historisch verhaal over. De weg is een attractie op zich en een getuigenis van een meesterwerk van technisch ontwerp uit vervlogen tijden. Oude, met de hand gebouwde muren van zorgvuldig gehouwen stenen en lange rijen wachtstenen karakteriseren het stuk weg over de berg. De schilderachtige route tussen Oost- en West-Noorwegen werd in 2009 geklasseerd als beschermde weg.

Geiranger-Trollstigen biedt tal van hoogtepunten, en de elf haarspeldbochten van Trollstigen en het uitzicht vanaf Ørnesvingen op de Geirangerfjord kunnen uw hart sneller doen kloppen. Weelderige valleien, beschutte aardbeienkwekerijen, steile bergen en uitkijkpunten die je gegarandeerd doen duizelen bieden enkele van de mooiste uitzichten van Noorwegen. Gun uzelf voldoende tijd voor de reis; stops zijn welkom, of je nu de uitdaging van een bergtopwandeling wilt aangaan of gewoon wilt genieten van het uitzicht.

"De weg over de zee" is de iconische ervaring met bruggen die boog tussen de eilandjes en riffen langs de ruige Hustadvika-baai.

Atlanterhavsvegen - de Atlantische weg - is een lust voor het oog, aangezien hij elegant van eilandje naar eilandje kronkelt over zijn zeven bruggen. Natuur en moderne techniek ontmoeten elkaar en creëren deze hoogst unieke rijervaring. De reis voert je van het vruchtbare culturele landschap van de kust over heidevelden naar kale rotsen langs de verweerde, open baai van Hustadvika. Neem de tijd om vanaf hier de zon achter de horizon te zien verdwijnen. Atlanterhavsvegen is beschreven als 's werelds mooiste rit.

De Scenic Route voert van het culturele landschap in Lom over de hoogste bergpas van Noorwegen naar het binnenste deel van de Sognefjord. De toegangspoort tot Jotunheimen heeft een lange traditie als verkeersader. Vanuit de groene weiden en het weelderige cultuurlandschap van Bøverdalen kun je vaag de machtige bergen in de verte zien. De weg klimt langzaam omhoog door de vallei. Het baant zich een weg naar de top op 1434 meter boven zeeniveau, waardoor deze weg de hoogste bergpas van Noord-Europa is.  Verder naar beneden richting Sognefjorden, lijkt het berggebied ongetemd. In de richting van Gaupne loopt de weg langs de prachtige Sognefjorden, waarvan het heldere water van kleur verandert van groen naar blauw in overeenstemming met het licht en het weer.