top of page
0_Deichman_Bjorvika_Oslo-photo_Einar_Aslaksen--4598_web_Kopie kopie.jpg

Danmark - Sweden - Oslo

5 scandinavische steden met een schat aan archtectuur

Bij deze post heb ik me m.b.t. het touristische verslag beperkt tot de onderstaande photoslide. De bijzondere architectuur van Kopenhagen Oslo, Göteborg en Malmö wil ik hier onder de aandacht brengen, een genot voor het oog. Heerlijke relaxte steden om vertoeven 

Schermafbeelding 2022-05-01 om 13.30.27.png

Een trip door Denemarken, langs de Zweedse westkust en de Noorse hoofdstad. De route van Hamburg naar Kopenhagen zijn 2 varianten, over het vaste land of via de ferry van Puttgarden Duitsland naar Rødbyhavn Denemarken.

Kopenhagen

Kopenhagen Opera House.png

Het Copenhagen Opera House is bekleed met Zuid-Duitse Jura Gelb-kalksteen en de foyer is voorzien van Siciliaans Perlatino-marmer. De glazen façade biedt uitzicht op de grote houten schaal in het interieur dat de grote zaal omvat. Loopbruggen en trappenhuizen fungeren als verbindingsstukken tussen het met houten omhulsel omsloten auditorium en de balkons die zich langs de gevel bevinden

5CopenhagenOperaHouse.jpg
Danish-National-Opera-House_00.jpg
Royal-Danish-Opera-House-Denmark-1.webp
Blaa_Planet_outside_blue_landscape_1800x1197.jpg

National Aquarium Denmark, Den Blå Planet.(Blauwe planeet) Ervaar de wereld onder de zee terwijl je majestueuze hamerhaaien, geheimzinnige octopussen en sierlijke roggen ontdekt in het grootste aquarium van Noord-Europa, Den Blå Planet (The Blue Planet) in Kopenhagen.

blinker_02_LR.jpg
blaa_planet_copenhagen_t230412_am_edited.jpg
Kopenhagen.jpg
Kopenhagen-3.png
Schermafbeelding 2022-05-02 om 17.18.03.png

Helsenborg

Maritiemmuseum .png

Het museum was oorspronkelijk gevestigd op kasteel Kronborg . In 2013 betrok het museum een ​​nieuw ondergronds gebouw ontworpen door Bjarke Ingels Group (BIG) rond een voormalig droogdok. Het oude droogdok, 150 meter (490 ft) lang, 25 meter (82 ft) breed en 9 meter (30 ft) diep, bleek een ideale locatie te zijn, maar het was eerst nodig om de oude dokmuren te versterken voordat het museum kon worden gebouwd aan zijn periferie. Het dok zelf blijft een lege ruimte die wordt doorkruist door hellingen en bruggen die toegang bieden tot het museum en de tentoonstellingsruimtes.

Maritiem museum Kopenhagen.png
Maritien museum -3.png

Malmö

Turning20Torso-CMSTemplate_lgBOWEn.width-1500.jpg

Turning Torso, Met een hoogte van 190 meter is Malmö's opvallende Turning Torso het hoogste gebouw van Scandinavië. Deze wolkenkrabber is ontworpen in neo-futuristische stijl door de Spaanse architect Santiago Calatrava en telt maar liefst 54 verdiepingen en 2300 ramen. Het gebouw wordt uitsluitend aangedreven door lokaal geproduceerde duurzame energie en herbergt zowel appartementen als kantoren                                                                               

Malmö.png
Malmö-2.jpg

  Emporiawinkelcentrum 

Malmö-6.png
Malmö-7.png

World Maritime University, The World Maritime University verhuisde in 2015 naar een nieuw onderkomen. Het gebouw, een ontwerp van architectenbureaus Terroir en Kim Utzon Arkitekter, wordt gekenmerkt door een scherfachtige gevel, gemaakt van aluminium en glas. Dit must-see voorbeeld van Zweedse architectuur ligt op een paar minuten lopen van het centraal station van Malmö.

Göteborg

Operan_Entré_april_2003.jpg

Göteborg Operan, Het gebouw moet een luchtigheid hebben die je geest als vleugels van meeuwen over het meanderende landschap doet zweven. De vorm moet worden geïnspireerd door de locatie, van het prachtige maar ongrijpbare landschap met zijn lichte en open ruimtes tot de meer tastbare technische constructies van de haven; de sierlijk over het water hangende bruggen, het transparante raamwerk van de havenkranen, de kracht, zachtheid en elegantie van de scheepsrompen, de vleugels van meeuwen en de onberispelijke aerodynamische vorm van zeilen.

Met Opera gebouw Götenburg.jpg
Götenburg-8.png
unstudio_gcc_stations_ufo_copyrightplomp.jpg(mediaclass-project-image-medium.e1a7380e16eef

Kuggen gebouw  

Terminal van het kabelbaansysteem in Gotenburg. een drie kilometer lange luchtverbinding tussen de historische centrum en het noorden van de stad. De kabelbaan wordt het eerste nieuwe systeem voor openbaar vervoer in Zweden sinds de jaren dertig, toen Stockholm een metro kreeg.
Het systeem moet de reisduur van Järntorget (gelegen direct ten zuiden van de rivier Göta älv) naar het noorden van Gotenburg verkorten. Daarnaast vormt het een schoner vervoersmiddel dan bijvoorbeeld de auto of bus.

Oslo 

Opera Oslo-2.png

Het Operahuis, Operahuset i Oslo) is een opera in en van Oslo. Dit gebouw werd in 2008 voltooid en is sindsdien de thuishaven van het Noors Nationaal Opera en Ballet. Het gebouw is gelegen aan de Oslofjord in de wijk Bjørvika. Het is afgewerkt met Italiaans marmer en wit graniet en lijkt als een ijsberg uit het water op te duiken. Binnen werd vooral eikenhout gebruikt. Het is de grootste cultuurtempel die in Noorwegen werd gebouwd sinds de Nidaros-domkerk, die rond 1300 werd voltooid.

Schermafbeelding 2022-05-03 om 13.56.01.png
Operahouse Oslo.png
operaen24_sq.jpg
Schermafbeelding 2022-05-01 om 09.51.04.png

Als het Oslofjort is dichtgevroren wordt de associatie met een uit het ijs opstijgende ijsberg versterkt

Oslo-Opera-House-1-scaled.webp
Schermafbeelding 2022-05-01 om 11.21.50.png
csm_aquarium-oslo-banner_1afa4bcd82.jpg

Oslo-aquarium. Het sculpturale aquarium wordt voorgesteld als twee zacht glooiende rotsen die aan de waterkant omhoog komen om beglazing op volledige hoogte te onthullen die uitzicht op het water omlijst. Over een van de golvende daken kunnen bezoekers klimmen en lopen. Het bevat 7 miljoen liter water, waardoor het de grootste in zijn soort in Noord-Europa is.

deichman_bj_rvika_exteriour_oslo_norway_photo_erik_thallaug_eceefc2d-ca2c-4c7b-8b17-abd1b0

Deichman bibliotheek

Oslo Bibliotheek-1.png
Oslo Bibliotheek-2.png
Deichman-main-library-VO07541-_Photo_Jo_Straube_JPG_131661005.jpg
oslo-astrup-fearnley-museum.jpg
Astrid Fearnley Museum-1.jpg
AstridFearnley-2.png

Het Astrup-Fearnleymuseum voor Moderne Kunst is een privaat museum voor hedendaagse kunst , Tegenwoordig is het particuliere museum niet meer weg te denken uit het museale landschap van Oslo, aangezien geen enkel ander museum in het land zo'n breed scala aan moderne kunstwerken presenteert als het Astrup Fearnley Museum.

Equinor Offices.png

Equinor kantoren

Schermafbeelding 2022-05-01 om 10.10.37.png

Skyline vanaf de acrobatenbrug

bottom of page